2 Aralık 2014 Salı

                               DÜNYA'MIZI   TANIYALIM

Dünya'mız yuvarlaktır.Ancak tam bir küre değildir.Kutuplara biraz basık,ekvatorda ise şişkindir.Dünya'mızın bu kendine özgü biçimine geoit  adı verilir.Dünyamızın tam ortasından geçerek kutup noktalarından birleştirdiği varsayılan eksen etrafında dönmektedir.Üzerinde yaşadığımız dünya'mız evrende Samanyolu Galaksisinde bulunan Güneş'in 9 gezegeninden 
biridir.

DÜNYA

Dünya üzerinde canlı yaşamının var olduğu tek gezegendir Dünya'nın uydusu Ay'dır.
Dünya'nın dörtte üçü su,dörtte biri karalardan oluşmaktadır. Dünya'daki su kütlelerinin çoğu
okyanus ve denizlerden oluşmaktadır.

                              DÜNYA'NIN HAREKETLERİ

Dünya'nın iki türlü hareketi vardır. 
1- Kendi ekseni etrafındaki hareketi
2-Güneş'in çevresindeki hareketi
Dünya'nın kendi ekseni etrafındaki hareketini 24 saatte tamamlar Buna Dünya'nın günlük hareketi denir.Dünya'mızın bu hareketi gece ve gündüzü   oluşturur. Dünya'nın kendi ekseni etrafında batıdan doğuya doğru döner. Güneş'ışıklarının ilk görülmeye başladığı an sabah en
yüksek noktaya geldiği an öğlen kaybolmaya başladığı an akşam vakti,Güneş ışınlarının tamamen kaybolup karanlığın başladığı zamana ise gece vaktidir.

DÜNYA'NIN  GÜNEŞ  ETRAFINDAKİ  HAREKETLERİ

Dünya'nın Güneş'in etrafında büyük bir elips çizerek dolaşır ve bunu 365 gün 6 saatte tamamlar. Bu süreye 1 yıl denir. Dünya'nın bu hareketinin sonucunda mevsimler oluşur. 

28 Kasım 2014 Cuma

                                                                  VENÜS                    

Venüs,Güneş sisteminde,Güneş'e uzaklık açısından 2. sıradadır.Ayrıca Zühre,Çolpa veya Çoban yıldızı olarak da bilinir.Bu gezegen adını eski Roma tanrıçası Venüs'ten ( eski Yunan mitolojisinde Afrodit

)'ten almıştır.Kendi ekseni etrafında Güneş sistemindeki diğer gezegenlerin aksi istikamette döner.Güneş etrafındaki dönüşünü 224.7 Dünya gününde tamamlar.Büyüklüğü açısından Dünya ile benzerlik gösterdiğinden Dünya ile kardeş gezegen olarak da bilinmektedir.Gökyüzünde Güneş'e yakın konumda bulunduğundan ve yörüngesi Dünya'nınkine göre daha yakın olduğundan yeryüzünden sadece Güneş doğmadan önce veya battıktan sonra görülebilir.Bu yüzden Venüs Akam yıldızı,Sabah yıldızı ve Tan yıldızı olarak da adlandırılır.Bir diğer adı da 'Çoban yıldızı'dır' Görülebildiği zamanlar,gökyüzündeki en parlak cisim olarak dikkat çeker.      

27 Kasım 2014 Perşembe

                                                                       PLÜTON   
Plüton önceden birçok cismi barındıran kuiper kuşağının en belirgin üyelerindendir birisidir. Kuiper kuşağı üyelerine benzer şekilde taş ve buzdan oluşmuştur.Ancak bu gezegen kuiper kuşağındaki gezegenlere göre daha küçüktür.Plüton Ay'dan kütle ve hacim olarak küçüktür.
Plüton 1930'da keşfedilmiştir.2006'ya kadar Güneş sisteminin 9. gezegeni olarak 
değerlendirildi. 70'li yıllardan sonra Güneş sisteminin dışında bir cüce gezegen olan Chiron 
saplanmıştır.Plüton'un gezegen olma statüsü tartışılmıştır.20.yüzyılın sonlarında ve 21. yüzyılın başlarında Güne sistemi dışında Plüton'a benzeyen birçok cisim saplanmıştır.
bunlardan biri ;Eris'tir.Uluslar Arası Birliği Güneş sisteminde bir gezegen olmanın koşullarını 
açıklamıştır.Bu tanım sonrasında Plüton gezegenlikten çıkartılmıştır .Ceres ile bir küme olan 
''cüce gezegenler'' sınıfına dahil edilmiştir.Bazı araştırmacılar Plüton'u hala bir gezegen olarak görmektedir. Plüton'un uydusu Charo Plüton'un yarısı büyüklüğündedir. Plüton'un 
bilinmeyen 2 uydusu vardır bunlar;NİX ve HYDRA'dır.

26 Kasım 2014 Çarşamba

                                                           MERKÜR GEZEGENİ


Merkür,Güneş sisteminde Güneş'e en yakın gezegendir. Büyüklük açısından 8 gezegen arasında sonuncu sıradadır.Adını Roma mitolojisinden ticaret ve yolculuk tanrısı ve tanrıların habercisi olarak bilinen Merkür'den alır. Yer benzeri yada 'kaya' yapılı gezegenler sınıfına girmektedir. Güneş'e yakınlığı nedeniyle yeryüzünden izlenmesi zordur. Hakkında bilinenler zordur. Uydusu bulunmamaktadır.Merkür'ün yüzeyinde Ay'ın yüzeyindeki gibi kraterler vardır.Fakat bilindiği kadarıyla Merkür'de canlıların yaşamasını olanaklı kılacak koşullar yoktur.Çünkü gezegenin Güneş'e dönük kısmı 400 dereceye çıkar .Güneş'e dönük olmayan kısmı ise -173 dereceye kadar düşer.
         
                                                     MERKÜR  GEZEGENİ